Informatiemarkt

Tijdens de Atlasconferentie zijn er op de informatiemarkt ook 12 organisaties en/of projecten aanwezig die zichzelf graag aan jou presenteren. Hieronder vind je alvast een korte omschrijving van elke organisatie of project. 
 

Atlas Natuurlijk Kapitaal

Onze samenleving draait op natuurlijke hulpbronnen. De ondergrond levert drinkwater, wind levert energie, onze bodem produceert voedsel.
Er is echter nog een wereld te winnen in de manier waarop we ons natuurlijk kapitaal benutten.
Efficiënter, beter afgestemd en slimmer werken heeft grote voordelen voor bedrijven, burgers en overheden, zeker op de lange termijn.
De Atlas Natuurlijk kapitaal levert hiervoor inzicht en kennis.
Maak kennis met onze atlas en kijk ook eens naar onze laatste tools zoals de Groene Batenplanner.

Atlas leefomgeving

Ben je benieuwd naar innovaties van de Atlas Leefomgeving? Wil je met ons samenwerken of gebruikmaken van onze viewer? 

Kom naar onze stand.    

Op de Atlas Leefomgeving verken en ontdek je (de kwaliteit van) jouw leefomgeving. Je vindt informatie over geluidhinder, luchtkwaliteit, maar ook over monumenten of wandelroutes in je omgeving.  Een atlas draait natuurlijk om kaarten. Via onze viewer heb je keuze uit veel kaarten. Daarnaast proberen we geo-informatie ook op andere manieren te presenteren. Een voorbeeld hiervan is  Check je Plek en Stookwijzer. En we blijven innoveren.

Wist je trouwens dat we met verschillende organisaties samenwerken waarbij ook onze atlas-applicaties worden gebruikt?

Geodan (onderdeel van Sogelink) 

Al ruim 35 jaar benutten we bij Geodan (onderdeel van Sogelink) de kracht van locatie om complexe vraagstukken te vertalen naar innovatieve oplossingen. Geodan verzamelt, combineert, visualiseert en analyseert data zoals bedrijfsgegevens, actuele informatie of historische data. Door kruisverbanden te leggen, scheppen we nieuwe, ruimtelijke inzichten. Inzichten waarmee de juiste beslissingen genomen kunnen worden over de inrichting van ons land. 

Geodan is samen met GOconnectIT onderdeel van Sogelink Nederland: de markt- en kennisleider in geo-ict. Internationaal vormen we met de Sogelink Group een team van 700 collega’s met hoofdkantoren in Frankrijk, Noorwegen en Nederland. 

We zijn vanaf het begin samenwerkingspartner van de Atlas Leefomgeving. Samen zijn we er in geslaagd om hier een operationeel succes van te maken. Ook is het steeds gelukt om de Atlas door de jaren heen te verrijken met innovaties die we op basis van een gedeelde visie met andere samenwerkingspartners hebben gerealiseerd.  

Op de werkconferentie kan je bij onze stand 's ochtend mee helpen met het onderzoek naar gebruikersgemak. Hoe kunnen we Atlas Leefomgeving vindbaar en bruikbaar maken voor alle doelgroepen? Kom in de middag langs voor een sneakpreview van de PoC of een AI-chatbot die het vinden van relevante data makkelijker maakt. 

Gids Gezonde Leefomgeving – een website voor de professional over gezonde leefomgeving door RIVM & RWS

Werk jij als professional aan een gezonde leefomgeving? De Gids Gezonde Leefomgeving is er voor gemeenten, provincies, GGD’en, adviseurs ruimtelijke ordening en andere professionals die gezondheid mee willen nemen in het omgevingsbeleid. De Gids geeft handvatten en is een plek waar je instrumenten, praktijkverhalen en meer over onze netwerkbijeenkomsten ‘Maak Ruimte voor Gezondheid’ kunt vinden. Kom bij ons langs!

www.gezondeleefomgeving.nl

HAS
Ken jij de HAS Green academy in Den Bosch al? De Atlas Leefomgeving en REV werken al jaren met de studenten en docenten van de HAS samen, waaronder met de opleiding Applied Geo-Information Science.
De studenten werken met behulp van (geo) data science aan maatschappelijke thema's zoals klimaatverandering en de toekomst van de stad.
Zij leren met onder andere big data en technologieën als 'artificial intelligence' (AI) geografische data te analyseren en visualiseren. Van infographics tot toffe storymaps & dashboards.

Maak kennis met de HAS op de informatiemarkt en ontdek zelf hoe zijn aan de toekomstige, gezonde leefomgeving van generatie Alpha werken.    

Hogeschool Utrecht

Bij de stand Gezonde leefomgeving kunnen de bezoekers informatie krijgen over het praktijkgerichte onderzoek en onderwijs van Hogeschool Utrecht rond het thema  Gezonde leefomgeving. Hier kun je in gesprek met onderzoekers en docenten over hoe we in het licht van de maatschappelijke uitdagingen kunnen samenwerken aan de inrichting van een gezonde leefomgeving nu en in de toekomst. Wat moet een professional van de toekomst leren om hier een bijdrage aan te kunnen leveren? En hoe kan de Atlas Leefomgeving hier een rol bij spelen? En hoe wordt deze nu al ingezet in het onderwijs?

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meer informatie volgt.

PBL - Atlas van de Regio

Werk jij als beleidsmaker, onderzoeker of ontwerper aan gebiedsontwikkeling of andere ruimtelijke vraagstukken? Dan biedt de Atlas van de Regio relevante kaartinformatie, bijvoorbeeld over het bodemgebruik, de dichtheid van bebouwing, inwoners en banen, het grondeigendom of de ontsluitingskwaliteit van locaties. Recent zijn ook scenariokaarten van de mogelijke ruimtelijke inrichting van Nederland in 2050 toegevoegd. Ga bij de stand van de Atlas van de Regio in gesprek met kaartmakers van het PBL.

themasites.pbl.nl/atlas-regio/

Provincie Gelderland

Meer informatie volgt.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Milieu & Veiligheid

Het domein Milieu & Veiligheid (M&V) ontwikkelt kennis en kunde en adviseert overheden over een veilige en gezonde leefomgeving. Dit domein controleert bijvoorbeeld de kwaliteit van lucht, water en bodem. En doet metingen na een ongeluk of ramp, waarbij mogelijk gevaarlijke stoffen vrijkomen. Het onderzoekt verschillende vormen van straling, zoals radioactieve stoffen, lichtbronnen, hoogspanningslijnen en mobiele telefoons. En het onderzoekt de effecten van omgevingsfactoren op de gezondheid, zoals luchtverontreiniging of geluidhinder. M&V doet ook onderzoek naar perceptie en gedrag.

In de eerste workshopronde “Wat zit er allemaal in de bodem en hoe erg is dat? Meet het zelf! Gaan we meebrachte grond meten op zware metalen. Na de workshop verplaatsen we de metingen naar de informatiemarkt. Benieuwd hoeveel metalen er in jouw tuingrond zitten? Neem dan een klein beetje mee (3 eetlepels in een potje of zakje) en kom langs. 

Schone Lucht Akkoord

Zet jij je elke dag in voor een schone lucht of wil je eigenlijk nog meer leren over luchtkwaliteit? Kom dan naar de stand van het Schone Lucht Akkoord! Hier kom je te weten wat dit akkoord precies inhoudt, wat de deelnemende partijen al hebben bereikt en welke ambities er voor de komende jaren nog liggen. Achteraf testen we je kennis over luchtkwaliteit en het Schone Lucht Akkoord en wie weet ga jij wel naar huis met een leuk prijsje. We zien je graag op 12 september!

Achtergrondinformatie: In 2020 is het Schone Lucht Akkoord gesloten met het doel om de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. De deelnemende partijen streven naar een gezondheidswinst van minimaal 50 procent in 2030 ten opzichte van 2016. Inmiddels zijn alle provincies, het Rijk en meer dan 120 gemeenten aangesloten. In het akkoord staan doelen en maatregelen beschreven voor verschillende binnenlandse bronnen, waaronder mobiliteit, houtstook en industrie. Lees hier meer over de verschillende thema’s en de bijbehorende doelen en maatregels.

 www.schoneluchtakkoord.nl