Plenair programma

Dagvoorzitter Marinda Hall

Marinda Hall werkt sinds 2009 als full-time dagvoorzitter en moderator. Ze is gespecialiseerd in infrastructuur, duurzaamheid en complexe (Europese) samenwerkingen en was vorig jaar ook onze dagvoorzitter tijdens de Atlas Werkconferentie. 

Marinda heeft een ontspannen en authentieke aanwezigheid op het podium en heeft het vermogen om sprekers en publiek te verbinden. Haar boek over het ontwikkelen van natuurlijk gezag, speciaal geschreven voor vrouwelijke professionals, is dit voorjaar verschenen.

10:00  - 11:05    Plenaire opening

Van wie is de toekomst?
De toekomst is van ons allemaal! Maar…hoe geven we die toekomst samen vorm? Wie gaat dit oppakken en wat is daar voor nodig?

Bertram de Rooij neemt je als één van de initiatiefnemers van NL2120 mee in de wereld van dit kennis- en innovatieprogramma. Binnen dit programma is de inzet om klimaateffecten op te vangen, biodiversiteit te herstellen en tegelijkertijd de economie en welvaart te behouden.

Hoe ziet Nederland er over 100 jaar uit als we nu kiezen voor een groener perspectief? NL2120 biedt een inspirerende toekomstvisie op de klimaat-adaptieve, natuur-inclusieve en CO2-neutrale ruimtelijke inrichting van Nederland. Kenmerkend voor NL2120 is de integrale aanpak: Tijdens de projecten die vallen onder dit programma leren betrokken partijen over de werking van natuurlijke oplossingen, innovatieve verdienmodellen en maatschappelijke transitieprocessen. Dat maakt dit programma uniek. Bestaande kennis en ervaring zijn versnipperd, waardoor innovaties niet snel gemeengoed worden.

Wat betekent dat perspectief voor de generatie Alpha, die nu aan het begin van het leven staat, en voor  de generaties die daarna komen? Wat betekent dat voor de uitdagingen van nu, en welke kansen biedt dat voor later?

Zoals Johan Cruijff ooit opmerkte: “Je ziet het pas als je het door hebt”. En dat is precies waar een toekomstvisie bij helpt: om gezamenlijk stappen te kunnen zetten richting de toekomst is er immers behoefte aan een gemeenschappelijk begrip over wat er aan de hand is, hoe alles samenhangt en hoe we daar een weg in gaan vinden.

NL2120 is uitgegroeid tot een breed gedragen collectief, waarin niet alleen naar ruimtelijke oplossingen wordt gezocht, maar bovenal naar de gezamenlijkheid en samenhangende acties. Heel bewust betrekt het programma de nieuwe generatie bij het zoeken naar oplossingen. Betrekken in plaats van praten. Want van samen duiden en denken komt immers samen doen.

Bertram de Rooij

Is landschapsarchitect, onderzoeker en teamleider Regionale Ontwikkeling en Ruimtegebruik bij Wageningen University & Research. Hij is een van de initiatiefnemers van NL2120: een groener perspectief voor Nederland in 2120, dat diverse prijzen heeft gewonnen, zoals onlangs de tweejaarlijkse Grote Maaskantprijs,die wordt toegekend aan één of meerdere personen die zich in bijzondere mate hebben onderscheiden op het terrein van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Bertram is daarnaast betrokken bij diverse toegepaste onderzoeksprojecten in binnen- en buitenland op het gebied van integrale planvorming, beleid en governance om de transities waar we voor staan verder vorm en uitvoering te geven.

15.20 - 16.00     Plenaire afsluiting

Frank Nooijens van de Boomfeestdag sluit deze Atlasconferentie afdoor in te zoomen op het belang van een groene en gezonde leefomgeving voor kinderen.

Een groene leefomgeving nodigt uit tot buiten zijn. En wat is er nu mooier dan het betrekken van de jongste inwoners bij de inrichting van hun eigen straat en wijk? Stichting Nationale Boomfeestdag biedt kinderen al sinds 1957 de mogelijkheid om zelf mee te helpen bij het vergroenen van hun woon-, leer- en leefomgeving.

Ook in 2024 gaan we er samen met gemeenten, natuur- en educatieorganisaties weer voor zorgen dat tienduizenden kinderen leren én ervaren hoe belangrijk een groen leefomgeving is. Tijdens Boomfeestdagen in hun eigen buurt mogen ze zelf komen helpen met het planten van nieuwe bomen en struiken.

Doe mee en laat je verrassen…!